· 

Verschil moet er zijn

 

Mensen worden zich steeds bewuster van de etiketten van de producten die zij kopen. Men kiest steeds vaker voor een zeep van goede kwaliteit, zonder stoffen die invloed hebben op de gezondheid. Zuivere en natuurlijke zeepproducten zijn niet gemakkelijk te vinden in de winkelketens van de reguliere drogisterijen. Welke zeep die je gebuikt maakt een groot verschil voor jezelf en het milieu.

Zeep is iets waar we dagelijks mee te maken hebben. We zepen ons in onder de douche, maken ons huis schoon en wassen onze kleren. Veel zeep uit de winkel wordt gemaakt met toevoegingen zoals parabenen. Deze zorgen dat de zeep langer houdbaar blijft. Parabenen zijn wel goedkoop maar worden door de huid in je lichaam op genomen en kunnen zo doordringen in de bloedbaan.

Toegevoegd worden ook sulfaten (Of ook wel aangeduid als SLS; sodium, lauryl sulfate).
SLS wordt gebruikt om het product sterker te laten schuimen en het een ontvettende werking mee te geven. Sulfaat is een stof die zorgt voor een droge en geïrriteerde huid, het ontdoet deze van vocht en olie. Het middel is zelfs zo krachtig dat je niet alleen vuil verwijdert maar ook je opperhuid. Dat is de beschermlaag van je huid. Immuniteit en een gezonde huid gaan samen. (SLS hebben in de onderzoeken ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt bij proefdieren, het wordt in verband gebracht met oogschade bij kinderen, beschadigd eiwitten in ons lichaam waardoor haaruitval ontstaat. Daarnaast dringt SLS ons lichaam binnen via onze ogen en slijmvliezen en een kapotte opperhuid.

Waarom zou een fabrikant deze stof willen toevoegen terwijl het overbodig is? Omdat mensen schuim vaak heerlijk vinden? Ambachtelijke zeep schuimt door de eenvoudige eigenschappen van de ingrediënten. Uit de onderzoeken blijkt met dat SLS in combinatie met DEA, MEA en TEA (ook aanwezig in shampoo) wel gevaarlijk is en kanker kan veroorzaken. Ik vraag me af waarom ze het allemaal toevoegen. Ik moet zeggen dat ik er wel wakker van werd en maakte dat ik betrokken wilde zijn bij het maken van een beter en gezond product. Uit liefde voor mezelf, het milieu en anderen.

 

Bronnen:

-Detergent Penetration into Young and Adult Eyes / Dr. Keith Green. - Department of Ophthalmology Medical College of GA, Augusta GA

- Dictionary of Cosmetic Ingredients / Aubrey Hampton. - Tampa FL : Organica Press Metarasso, or Hampton, Aubrey. Natural Organic Hair and Skin Care.

- Denaturation of Epidermal Keratin by Surface Active Agents. - In: Journal of Invest. Dermatology, 32-581, 1959

- Shampoo Report / Camille S Wright. - Images International, Inc., 1989

- Beauty to Die For / Vance, Judi. Promotion Publishing, San Diego, CA 1998. Pagina 23.

 

Hoe ontstaan natuurlijke zepen eigenlijk

Zeep op natuurlijke en biologische basis kent geen vreemde of kunstmatige toevoegingen waarvoor veel mensen allergisch zijn. Het is dan ook leuk om te weten hoe natuurlijke zeep ontstaat?

Zeep ontstaat door de chemische reactie van vet en loog, samen transformeert het tot zeep.
Vet zelf bestaat uit vetzuren en glycerol en loog is in staat om vetzuren en glycerol om te zetten in zeep en glycerine. De zeep industrie haalt juist deze glycerine uit de zeep. Het is voor de grote industrie een waardevolle stof en wordt voor veel andere toepassingen gebruikt. Glycerine wordt in de industrie verwerkt in voedsel, medicijnen en cosmetica.  Terwijl glycerine juist de huid hydrateert. Zeep maken is dus in de industrie een manier om glycerine te winnen. De zeep die in de schappen van de winkel staat is dus een restproduct van de industrie. Deze zeep is nog wel reinigend, maar verzorgt niet meer.

Zeep zelf heeft reinigende eigenschappen, zeep hecht zich aan vuil en lost dat op in water. Zo spoelen we het vuil gewoon weg met het water. Industriële zeep wordt gemaakt van zuivere vetzuren of sterk bewerkte vetten. Natuurlijke, ambachtelijk zeep wordt gemaakt van onbewerkte, complete vetten. Je voelt al gauw het verschil als je bijvoorbeeld de handen wast met een natuurlijke zeep. De glycerine in de zeep herstelt kleine scheurtjes in de huid. Ambachtelijke zeep is daarom bijzonder geschikt voor de droge en gevoelige huid. Je huid voelt na het wassen nog even aan als iets vochtig. Even later voelt je huid heerlijk zacht aan.

In de laatste decennia raakte vaste zeep uit de gratie. Zeep werd iets vloeibaars en ging in plastic flessen. Tja... verschil moet er zijn. Gelukkig raken steeds meer mensen er van doordrongen dat ze anders kunnen kiezen. Heb jij ooit al eens een ambachtelijk stuk zeep geprobeerd?

Zuivere zeep verkoopt ambachtelijke zeep met de naam "Alles in een zeepje". Een zeepje met fijne eigenschappen door de vetten en olie erin is genoeg. Dus geen tientallen flesjes in de badkamer. Goed voor jou en het milieu!

 


Reactie schrijven

Commentaren: 0