· 

Alles begint met aandacht ...

Wassen begint ook met aandacht. Aandacht voor het wasproces kan je veel geld besparen en zo ben je ook nog bewust bezig voor het milieu. We willen tegenwoordig graag snel en makkelijk. Maar is het andere dan niet vlug en makkelijk? Of weet je niet hoe het echt moet? Vaak denken we in bezwaren of denken we dat oude middelen hun tijd gehad hebben. Niets is minder waar. Wees je bewust welke middelen je waarvoor gebruikt om je was te wassen en mooi schoon te krijgen. Wat tips voor je... om over na te denken.

 • Luchten in plaats van wassen
  Je kleding kun je al een oppepper geven als je het gewoon buiten lucht. Spijkerbroeken en wollen kleding blijven langer mooi als je ze niet zo vaak in de wasmachine gooit.
 • Was alleen een vlek
  Behandel de vlek met een zeep voor vlekken.
  Wrijf de zeep op de vlek en borstel de zeep zachtjes in de vlek. Spoel de zeep uit, laat het kledingstuk weer drogen en je kunt het nog een keer aan. Het scheelt slijtage van je kleding.
 • Kies je kleding slim 
  Zoek voor elke gelegenheid je kleding uit. Zo gaat je goede kleding langer mee en blijft deze mooier.
 • Sorteer je was
  Sorteer je was op witte, lichte en donkere kleuren. Zo voorkom je dat kleuren in elkaar overgaan en je was grauw wordt of verkleurt. 
 • Draai je kleding binnenstebuiten 
  Voordat je je kleding in de wasmachine stopt, draai je het binnenstebuiten. Rits alle ritsen dicht zodat deze niet kunnen blijven hangen aan andere kledingstukken waardoor ze kapot kunnen gaan.
 • Prop de wasmachine niet te vol 
  Je was wordt er niet schoner door als je je wasmachine helemaal vol stopt. Vul je wasmachine tot maximaal drie vierde vol. Zo blijft er ruimte over en kunnen je kledingstukken tegen elkaar wrijven om schoon te worden.
 • Was kleding niet te heet
  Heet wassen van kleding is niet altijd nodig. Op lage temperaturen worden je kledingstukken ook goed en hygiënisch schoon. Minder heet wassen bespaart een hoop energie en water. Handdoeken, theedoeken en vaatdoeken was je bij voorkeur op 60 graden om toch alle bacteriën te doden. 
 • Witte was wordt grauw?
  Doe bij de witte was een kopje soda of citroenzuur. Middelen met bleek zijn agressief, ze zijn niet goed voor je was en het milieu. Soda en citroenzuur zijn tevens goed om je wasmachine te ontkalken. Goedkoop en handig!
 • Haal de was op tijd uit de wasmachine
  Vergeet je was niet direct  na het wassen uit je wasmachine te halen. Doe je dat niet dan heb je grote kans dat je was muf gaat ruiken waardoor je weer opnieuw moet wassen. Zonde van je werk!
 • Reinig je wasmachine op tijd
  Was 1 keer per maand leeg op 90 graden met een kopje soda om de bacteriën te doden in de wasmachine en vieze geurtjes te voorkomen. Maak het rubber goed schoon en droog en laat het deurtje van de wasmachine open staan.

  Heb jij tips? Deel ze gerust hieronder in de comments!

  Veel plezier met aandachtig wassen... Zuivere Zeep.

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Sonja (donderdag, 03 september 2020 13:35)

  Waardevolle tips!

  Zelf was ik met vloeibaar wasmiddel. Klopt het dat je daarmee de afvoer van je wasmachine schoner houdt dan wanneer je waspoeder gebruikt?

 • #2

  Zuivere zeep (maandag, 05 oktober 2020 11:35)

  @Sonja.... Poeder zou kunnen gaan klonten in je wasmachine als je teveel gebruikt. Er zijn voor en nadelen te benoemen voor allebei. Ik zou er eens een leuke blog van kunnen maken. Je brengt me op ideeën.