· 

1 Jaar voorbij

Wat een jaar was dat. Een jaar waarin ik heb genoten, geleerd en nog lang niet uitgeleerd ben. Wat beleef ik een plezier die omschakeling van werken in de natuur naar werken met de natuur. Het is een heuse verdieping om je bewust te worden wat de natuur ons schenkt.
Het maken van zeep is erg arbeidsintensief maar dat weegt niet op tegen de reacties die er zijn op de natuurlijke stukken zeep. Ik maakte deze weel de balans op voor zuivere zeep.

 
Ik wist het eigenlijk al, maar ik moet na een jaar toch mee laten wegen dat de zepen vaker meer wegen als 100 gram. De zepen worden met de hand gesneden en de grammen verschillen dus. De zepen wegen allemaal tussen de 110 tot 120 gram. 20% meer als waarop ik de kostprijs gebaseerd had.Ook ontdekte ik dat de presentatie en de verkoop van de zepen niet altijd zonder verpakking kan.Zo ontstond de eerste vorm van verpakken. Een folie met daarop een sticker met de ingrediënten in de zeep. De verpakking was het afgelopen jaar ook nog niet doorberekend in de verkoopprijs van de zeep. Dus ik denk graag aan mijn klanten, maar moet ook aan het bestaan van zuivere zeep denken.Om die reden zullen de de zepen voortaan 6,95 euro gaan kosten.

Nog steeds zoek ik ook naar een goed alternatief om de zepen anders te verpakken.
Er is al wel een folie die duurzaam is, maar helaas kan die nog niet verwerkt worden. Deze zou apart ingezameld moeten worden om weer her te gebruiken? Conclusie: Dat is dus nog geen goed alternatief.

Nu denken jullie misschien aan Papier en karton. Deze zijn goed te recyclen, maar ook niet eindeloos herbruikbaar. Daar zit dan ook weer mijn bezwaar. Moeten we allemaal aan het papier of karton? Dat lijkt me ook geen goede oplossing voor ons verpakkingsprobleem.
Je ziet al allerlei alternatieven ontstaan en er zijn gelukkig goede ontwikkelingen. Om die reden beslis ik zeep nu nog niet overstappen naar een ander verpakkingsalternatief.  E zal blijven zoeken naar een beter alternatief.

Verschillende grondstoffen zijn al duurder of worden in de mailbox aangekondigd die ik inkoop. Ik wilde zien of ik mijn producten tot nu voor dezelfde prijzen kan handhaven. Bij nader inzien kan dat voor de grondstoffen nu nog wel. Maar bij het glas zeker niet.
Om die reden voer ik voortaan 0,50 cent statiegeld in. Zodat er een extra prikkel ontstaan om toch het glas in te leveren zodat het hergebruikt kan worden.

 

Verder heeft zuivere zeep om dit jaar zeker de workshops op de agenda te zetten. Om mensen te leren om zelf hun producten zoals deodorant, tandpasta en bodybutter te leren maken. Houd daarom onze Facebook pagina in de gaten. En ik wil het dit jaar echt voor elkaar krijgen om de grondstoffen die er voor nodig zijn in bulk te verkopen. Je neemt dan simpel je eigen potje mee en vult het in de winkel. ZERO WASTE natuurlijk! Dat is de focus...

Ben jij overtuigd van een bewuste leefstijl. Dan is er goed nieuws! De winkel en website wordt dit jaar uitgebreid met andere natuurlijke producten voor een natuurlijke levensstijl. Goed voor jou en het milieu.

Wat natuurlijk in het jaar zal blijken is dat niet altijd loopt alles volgens plan maar volgend jaar maken we de balans weer op en intussen blijf ik stappen zetten om te komen waar ik wil zijn. En dat is geen megawinst, maar een mooi bedrijf waarvan ik kan leven. E natuurlijk focus ik om mensen meer bewust te maken van natuurlijk wassen en verzorgen, zonder dat we ons lichaam en de natuur te veel belasten. Mooi doel vind ik dat! :-)

Liefs Anita

Reactie schrijven

Commentaren: 0